Er stemmesedler nok for å få oss ut av klimakrisen, eller er det på tide å tenke nytt?
I sin reneste form er demokratiet et folkestyre hvor befolkningen stemmer over beslutninger som tas. I dag bestemmes likevel det meste ovenfra via indirekte valg, og folk flest bidrar hovedsakelig i demokratiet ved å avlegge en stemme med noen års mellomrom.
De fleste nordmenn ønsker kraftigere klimatiltak, men partiene er uenige om hvilke tiltak som trengs. Samtidig får politikere ofte kritikk for at klimaomstillingen styres av økonomiske interesser og lobbyvirksomhet, ikke av interessene til de som har stemt dem inn. Når partiene må tenke på gjenvalg og oppslutning hvert andre eller fjerde år er det kanskje ikke så rart om langsiktig tenkning forsvinner? De siste årene har vi også sett mer polarisering i samfunnet. Mange motsetter seg klimatiltak fordi de ikke stoler på politikerne som står bak, og på sosiale medier spres feilinformasjon om hvilke tiltak som monner.
Derfor spør vi om stemmesedler er nok for å få oss ut av klimakrisen, eller om det er på tide å tenke nytt. Hvis ikke, hva er da løsningen? Kan folkepaneler, som skal bestå av representativt utvalg av befolkningen og få balansert informasjon, styrke demokratiet? Trenger vi mer aktivisme og sivil ulydighet for å vekke oppmerksomheten til politikere og folk flest? Har mangelen på handling for å stoppe klimaendringene vist trenger en radikal endring, eller er det farlig å i det hele tatt snakke om å fikse på demokratiet vårt?
Medvirkende:
Sondre Hansmark, seniorrådgiver i Langsikt
Jonas Kittelsen, talsperson for Extinction rebellion
Panelet oppdateres
Inngang: Enkeltbillett, dagspass onsdag eller festivalpass.