Back to All Events

Scroller vi oss inn i klimakrisen?

  • Messaninen, Kulturhuset (map)

Doomscrolling, Shein-hauls, ekkokammere og feilinformasjon. Scrolling og sosiale medier opptar store deler av vår våkne tid. Samtidig som vi forsvinner mer og mer inn i skjermene våre, blir klimaendringene gradvis mer omfattende og irreversible.

I 2025 har Zuckerberg droppet faktasjekking på Facebook i USA, og en studie fra Bellona har vist at 43 % av innholdet om klima på sosiale medier i Norge er feilinformasjon, og forbrukskultur er blitt underholdning. Det fører også til en svekking av redaktørstryte medier. Klarer vi å bry oss om klima når vi stirrer ned i reklamebaserte apper? Fører det til mindre oppmerksomhet og forestillingsevne, og mer polarisering og negativitet på grunn av algoritmene?

Samtidig knytter sosiale medier oss sammen. Greta Thunberg mobiliserte til en av historiens største sosiale bevegelser for seks år siden, i stor grad via sosiale medier, og en rekke aktører bruker kanalene til kunnskapsformidling. Det er også en bølge av digital detox - der en økende andel av befolkningen ønsker å begrense sin bruk og koble seg fra de etablerte sosiale mediene og minske sin skjermbruk. Hva er motivasjonen bak dette?

I denne samtaler diskuterer Magnus Hoem Iversen, Mehri Agai og Hauk Are Fjeld om vi klarer å håndtere klimakrisen samtidig som vi bruker flere timer daglig på sosiale medier. Hjelper det å være for eller mot sosiale medier, eller bør vi få kontroll på sosiale mediene brukes og designes best mulig?

Medvirkende: 
Mehri S. Agai, psykolog, og forsker ved Insitutt for informasjons- og medievitenskap ved UiB
Hauk Are Fjeld, klimapilot i Oslo kommune og forfatter av En klimabok du orker å lese
Magnus Hoem Iversen, phd i medievitenskap, og forfatter av Sosiale medier og Skjermtid

Samtaleleder: Kristine Askvik, journalist i Shifter


Inngang: Enkeltbillett, dagspass onsdag eller festivalpass.

Previous
Previous
12 March

Åpning av årets festival

Next
Next
12 March

Verden - fortsatt på vippepunktet?