Er vi rustet for omstilling?
Kommunene spiller en sentral rolle i Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Nå når økonomien blir strammere, eldrebølgen er kommet i gang, og presset på hvordan kommunen skal levere alle sine tjenester er større enn noen gang. Hvordan klarer vi da den faktiske omstillingen? Hvordan klarer vi å se helheten, få til samskaping på tvers når alle løper for å få til sine egne oppgaver?
Onsdag 12.3 vier vi fagdagen til dere som står i det hver eneste dag. Temaene for dagen er:
Hvordan økt sirkularitet er et godt verktøy for samfunns og næringsutvikling?
Hvordan bidrar frivilligheten i et varmere, våtere og villere klima?
Hvordan håndtere målkonfliktene i areal- og næringsutvikling?
I løpet av dagen får du høre gode eksempler fra andre som står i samme problemstillinger. Det handler om å dele erfaringer og kunnskap på tvers, slik at vi alle kan lære av hverandre.
Program:
11:30 – 12:00 Registrering og lunsj
12:00 – 13:30
Hvordan kan sirkulærøkonomien være et godt verktøy for samfunns- og næringsutvikling?
Er “back to basic” veien framover?
Kaia Finne, Næringssjef i Voss herad vil fortelle om kommunens rolle i den nye sirkulære næringsutviklingen.
Der andre snakker om overgangen fra industri til opplevelser, går Voss motstrøms. Fra å leve av reiseliv og ekstremsport, vil de nå bygge tung industri. Kommunen har som mål spille en stor rolle i utviklingen av ny, grønn, sirkulær industri. Kaia Finne forteller om hvordan landbruk, avfallshåndtering, biogass og larver tilsammen blir til ny industri.
Offentlig virksomhet, en undervurdert innovasjonskraft?
Ulrikke Hærnes, forretningsutvikler i BIR, vil gi oss innsikt i hvordan en stor offentlig aktør som BIR, Vestlandets største renovasjonsselskap, jobber med innovasjon. Kommunale virksomheter som leverer lovpålagte tjenester, står i store endringer, der nye lovkrav, nye foventninger og krav til omstilling står i direkte motsetning til å levere tjenestene så rimelige som mulig. Innovasjon krever kapasitet, endringsvilje og investeringsvilje til å ta nødvendig risiko. Ulrikke Hærnes forteller oss hvordan BIR i flere år har jobbet for å være en viktig innovasjonsaktør i den ny sirkulære industrien.
Kan deling bygge robuste samfunnsstrukturer?
Anders Waage Nilsen, fra Reddel, forteller om pilotprosjektet de har sammen med Bodø kommune. Kan flerbruk, deling og utleie får ned ressursbruken i samfunnet. Hvilken rolle kan kommunen spille i å sparke systemene i gang. Får man frivilligheten og innbyggerne med på laget, så blir kraften i stor. Og kan det bidra til et sterkere lim i samfunnet?
Kraften i sivilsamfunnet
Siri Hatlen, president i Røde kors gir oss innblikk i hvordan frivillig beredskapsarbeid blir enda viktigere i et varmere, våtere og villere klima. Vi ser allerede hvordan skred, flom, vind, regn og storm gir samfunnet større utfordringer. Kommunene er sjanseløse alene. Hvordan lar vi alle som kan og vil bidra, få bidra?.
13:30-13:50 Pause og mingling
13:50 – 15:30 Hvordan håndtere målkonfliktene i areal- og næringsutvikling?
Hvordan innarbeider vi arealnøytralitet i kommunale planer?
Fredrik Vikse, politisk rådgiver i miljøorganisasjonen Sabima. Hvordan tar vi med oss det naturvitenskapelige perspektivet inn i planarbeidet? Utfordringene er mange, og målkonfliktene pressende.
Kan jussen hjelpe oss?
Mariann Holtskog Landsverk, fra CMS Kluge forteller oss om det juridiske rammeverket kan hjelpe oss. Hva innebærer de ulike definisjonen, og hvordan setter det rettesnor for både areal- og samfunnsutvikling?
Kommuneperspektiv på arealnøytralitet
Tarje I Wanvik, etatsdirektør Plan og bygningsetaten i Bergen Kommune vil som introduksjon til paneldiskusjon dele sine erfaringer om hvordan kommunen så langt har praktisert begrepet arealnøytralitet og nå innarbeide dette som prinsipp ved sin revisjon av kommuneplanens samfunns- og arealdel.
Paneldiskusjon og åpen dialog ved Hartvig Munthe-Kaas, Norsk Kommunalteknisk Forening
Paneldeltakere: Fredrik Vikse, Sabima, Mariann Holtskog Landsverk, CMS Kluge advokater og Tarje Wanvik ,plan- og bygningssjef Bergen kommune.
Dagen ledes av Elise Sæle Dahle, Circular Strategist i And Friends.
Påmeldingen inkluderer et festivalpass til Klimafestivalen Varmere Våtere Villere til en verdi av 990,-.
Pris:
1400,- + 25% mva
Total sum. 1750,-
Fagdagen arrangeres av Varmere Våtere Villere, And Friends og Norsk Kommunalteknisk forening, med støtte fra Klimastiftelsen UMOE.