Back to All Events

Bergen 2050: Utopi eller dystopi?

Illustrasjon: Tord Torpe

Klima- og naturkrisen, og omstillingen samfunnet må gjennom for å unngå de største konsekvensene av den, krever både langsiktig tenkning og kreativ forestillingsevne. Er kunstnere de som er best rustet til å forestille seg fremtiden vi skal inn i? I så fall, gjør vi lokalpolitikk i Bergen helt feil?

Om bare 25 år skal Bergen, ifølge klimamålene, være et lavutslippsamfunn. Hvis vi når det målet, hvordan vil byen da se ut? Kan vi forvente oss et sci-fi samfunn der alt går på (bybane)skinner? Eller er vi på vei mot overvåking, naturkollaps og geofiksing?

Fortellinger om fremtiden har fascinert i oss i alle tider. Enten fremtiden blir fremstilt som utopi eller dystopi (og det siste er kanskje mest vanlig?) i litteraturen, har både lesere og forfattere en tydelig higen etter å forstå, eller advare mot, hvor vi er på vei. Orwells 1984 ble en klassiker, og Maja Lundes klimafortellinger toppet bestselgerlistene. Hva er det som gjør fremtiden til en så spennende setting i litteraturen?

Forfatterne Gunnhild Øyehaug og Erlend Nødtvedt har sett for seg nettopp «Bergen 2050» gjennom noveller. Nå vil Bergens Tidende sjekke inn med dem noen år seinere og spørre; Er byen vår en utopi eller dystopi om 25 år? Hvordan skriver man om sin egen by i fremtiden når krisene venter rundt hjørnet? Og kan forfattere lære politikere å tenke langsiktig?

Medvirkende:
Erlend Nødtvedt, forfatter
Gunnhild Øyehaug, forfatter

Samtaleleder: Jens Kihl, kulturredaktør i Bergens Tidende


Inngang: Enkeltbillett, dagspass onsdag eller festivalpass.

Previous
Previous
12 March

Åpningskonsert: Terje Isungsets Ice Quartet

Next
Next
12 March

Festivalbar med DJ